Bir Sağlık Mucizesi: Zerdeçalın Faydaları

17-03-2020 12:37
Bir Sağlık Mucizesi: Zerdeçalın Faydaları

Bir Sağlık Mucizesi: Zerdeçalın Faydaları

 

Zerdeçal; sarı çiçekli, büyük yapraklı ve zencefilgiller ailesinde yer alan Zerdeçal bitkisinden elde edilen bir baharat türüdür. Bu baharat bitkinin yer altında gelişen saplarından elde edildiği için topraktan sökülerek toplanır.

 

Özellikle Asya mutfağında kullanımı yaygındır. İsim olarak zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, Hint safranı gibi kullanımları olsa da en yaygını zerdeçaldır. Yemeklerde, sos yapımında ve çaylarda kullanımı yaygınken, içeriğindeki yararlı madde ve vitaminler ile sağlık alanında da adını fazlasıyla duyurmuştur.

 

 

Bir yemek kaşığı zerdeçal tozunun besin değerleri şu şekildedir;

 

Protein, 0.91 gram

Yağ 0,31 gram yağ,

Karbonhidrat, 6.31 gram

Lif, 2.1 gram

 

Aynı zamanda bir yemek kaşığı zerdeçal tükettiğinizde günlük ihtiyacımız olan demirin %16'sı, potasyumun %5'i, manganezin %26'sı ve C vitamini ihtiyacınızın %3'ü karşılanır.

 

Zerdeçalın aktif maddesi curcumindir (kurkumin). Bu madde E ve C vitamini açısından zengindir. İltihabi reaksiyonu önleyici özelliğe sahiptir. Yani anti-enflamatuardır ve güçlü bir antioksidandır.

 

Zerdeçalın Sağlığa Yararları

 

 
 

Kansere Karşı Korur ve Kanserli Hücreyi Tedavi Eder

 

Zerdeçalın etkin maddesi olan curcuminin antioksidan özelliği vücut için bir koruma kalkanı görevi görür. Vücuttaki kansere yol açabilecek zararlı maddelerden hücreleri korur ve bunların vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynar. Yapılan araştırmalarda da Zerdeçalın kanseri engellemeye yardımcı olduğu ve gelişimini baskıladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

 

Alzheimer Riskini Azaltır

 

Alzheimer’lı bir hastanın hasarlı beyin dokusunda, vücutta doğal olarak oluşan parçacık ve plaklar birikir. Zerdeçal bu birikimi engellemeye yardımcı olur. İltihapları önleme konusunda etkili olması, beyin dokusunu maksimum oranda korur.

 

Çoğumuzun günlük yaşamında pek çok kez karşılaştığı unutkanlık problemi, zerdeçalın düzenli kullanımı ile gelişim gösterebilir.

 

Bağışıklık Sistemine Destek Olur

 

Dengeli ve düzenli beslenememe ve yeterince spor yapamama gibi sebeplerden ötürü bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve bizi hastalıklara açık bir hale getiriyor. Aynı zamanda günlük olarak yaşadığımız problem ve strese karşı vücudumuzda bazı zararlı etkiler doğuyor. Zerdeçal vücut direncini arttırır ve antioksidan özelliği zararlı etkileri önleyerek genel sağlığımıza katkıda bulunur. Vücudumuzu hızlı yaşlanmaya karşı korur.

 

İltihap Oluşumunu Engeller

 

Vücutta biriken bakteri ve virüsler iltihaplanmaya sebep olur. Hastalıkların ortaya çıkmasında da iltihabın etkisi önemli ölçüdedir. Zerdeçal, antioksidan özelliği sayesinde vücudumuzu bakteri ve virüslere karşı korur ve bakterilerin vücudumuza girmesini engeller. Hem de iltihap azaltıcı özelliği ile oluşmuş iltihabın sökülmesinde, yani iyileşmemizde etkilidir.

 

Sindirimi Düzenler

 

Zerdeçalın içeriğindeki lif metabolizmayı iyileştirici özelliktedir. Aynı zamanda zerdeçal vücutta yağ yakımında etkin olan safra üretiminin artmasını sağlar. Aktif madde curcuminin yağ yakımına yardımcı olması sindirimi kolaylaştırır.

 

Hazım sorunları, kabızlık ve şişkinlik sorunları yaşayanların beslenme listesinde yer alması gereken bir doğal bir yöntemdir. Fakat vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi mideyi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple kullanım ölçüsü konusunda dikkat edilmelidir.

 

Yağ Depolarını Eritir

 

Zerdeçal yağ depolarını erittiği için obeziteyi önleyici özelliktedir. Asya bölgesinde obezitenin az olmasının sebepleri arasında, Asya mutfağında sıklıkla zerdeçalın yer almasının etkili olduğu gösteriliyor.

 

Aynı zamanda kilo sorunlarına bağlı oluşan metabolik bozuklukların önlenmesinde de zerdeçal kullanımının önemli bir yeri vardır. Zerdeçal, iştahı düzene sokar ve bir aydan fazla kullanımında yağ depolarını eritme işlevinde bulunur.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.