Çiğ Bademin Faydaları

14-10-2019 11:31
Çiğ Bademin Faydaları

Çiğ Bademin Faydaları

 

Dünyanın en popüler kuruyemişlerinden biri olan badem yüksek derecede besleyicidir. Sağlıklı yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.

 

Badem ağacı adı verilen Prunus dulcis’in yenilebilir tohumları olan badem, aslında Ortadoğu’ya özgüdür. Ancak günümüzde bademin dünyadaki en büyük üreticisi ABD’dir.

 

28 gramlık bir porsiyon çiğ bademin içerisinde;


· 3.5 gram lif

· 6 gram protein

· 14 gram yağ

· Günlük E vitamini ihtiyacının %37’si

· Günlük manganez ihtiyacının %32’si

· Günlük magnezyum ihtiyacının %20’si

· Ayrıca yüksek seviyede bakır, B2 vitamini ve fosfor vardır.

 
Bunların hepsi 161 kalori ve 2,5 gram sindirilebilir karbonhidrata sahip olan bir avuç badem ile karşılanabilir.
 

Çiğ Badem Antioksidanlar Açısından Zengindir

 

Badem, muhteşem bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinizdeki moleküllere zarar verebilecek ve iltihaplanma, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olur.

 

Bademdeki güçlü antioksidanların büyük bir bölümü, kahverengi kısmında bulunur. Bu nedenle kabuğu soyulmuş olan beyaz badem, sağlık açısından en iyi seçenek değildir.

 

Çiğ Badem E Vitamini Açısından Zengindir

 

E vitamini, antioksidan ailesine mensuptur ve suda çözünür. Badem, dünyanın en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Sadece bir avuç çiğ badem, günlük E vitamini ihtiyacının %37’sini karşılamaktadır.

 

Bazı çalışmalar, yüksek E vitamini alımını, düşük kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı oranları ile ilişkilendirmektedir.

 

Çiğ Badem, Kan Şekeri Kontrolüne Yardımcı Olabilir

 

 
 

Bademin sahip olduğu karbonhidrat miktarı düşük; sağlıklı yağ, protein ve lif miktarı ise yüksektir. Bu da çiğ bademi diyabet hastaları için mükemmel bir seçim haline getirir.

 

Bademin bir diğer pozitif özelliği ise, içeriğinde bulunan yüksek miktardaki magnezyumdur. Magnezyumun en önemli özelliklerinden biri ise kan şekerini kontrol etmesidir.

 

Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük magnezyum ihtiyacı 310-420 mg’dır. 2 porsiyon çiğ badem, bu ihtiyacın neredeyse yarısını karşılar.

 

Diyabeti olmayan insanlar da yeterli magnezyum aldıklarında insülin dirençlerinde düşüş olduğunu görmektedirler.

 

Badem gibi yüksek seviyede magnezyum içeren yiyeceklerin metabolik sendrom ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceği konusunda çalışmalar mevcuttur.

 

Bademdeki magnezyum ayrıca kan basıncının düşmesine de yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi sağlık problemlerinin nedenlerinden biridir.

 

Araştırmalar, magnezyum eksikliğinin giderilmesinin, kan basıncında önemli düşüşlere yol açabileceğini ortaya koymaktadır.

 

Çiğ Badem Kolesterol Seviyelerini Düşürebilir

 

Kanınızda yüksek seviyede LDL (kötü kolesterol) olması, kalp hastalığı için bir risk faktörüdür. Doğru planlanmış bir beslenme diyeti ile LDL oranı etkin bir biçimde düşürülebilir. Yapılan araştırmalar, günlük beslenme planına eklenen 42 gram bademin LDL seviyelerini düşürürken, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini koruduğunu ortaya koymaktadır.

 

Çiğ Badem Açlık Hissini Kontrol Altına Alarak Günlük Kalori Tüketimini Düşürür.

 

 

Çiğ bademin içerisinde düşük miktarda karbonhidrat, yüksek miktarda protein ve lif bulunur. Hem proteinin hem de lifin doygunluk hissini artırdığı bilinmektedir. Bu durum daha az kalori almanıza yardımcı olur ve kilo kontrolünü kolaylaştırır.

 


Çiğ bademin içerisindeki bazı besinler, vücudumuz tarafından daha yavaş sindirilir. Vücudun sindirim sürecinin uzaması ise metabolizmayı hızlandıran faktörlerden biridir. Tüm bunlar, çiğ bademin kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, tüm kuruyemişler gibi çiğ badem de kalori ve yağ açısından zengin bir gıdadır. Bu nedenle eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, badem tüketiminizi sınırlı miktarlarda tutmanız önerilmektedir.

 

Gurmenet’ten çiğ badem siparişi vermek için buraya tıklayabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.