Sağlıklı Beslenmeyi Kolaylaştırmak İçin 5 İpucu

25-11-2020 12:12
Sağlıklı Beslenmeyi Kolaylaştırmak İçin 5 İpucu

Sağlıklı Beslenmeyi Kolaylaştırmak İçin 5 İpucu

 

 

Gün geçtikçe sağlıklı beslenmenin ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Özellikle Korona virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde kendimize yapacağımız en büyük iyilik, düzenli ve dengeli beslenerek hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemimizi güçlendirmek olacaktır. Ancak sağlıklı bir vücut için bol sebze ve meyve içeren bir beslenme programına sahip olmanın ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanın ne kadar önemli olduğunu bilsek de bunları bir alışkanlık haline getirmek kolay olmuyor. İşte bu yazımızda, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturabilmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.

 

 

1.Yemeğinizi Renklendirin

 


 
 

Sebze ve meyvelerin renkleri, içerdikleri farklı fitokimyasal antioksidanlardan gelir. Bu nedenle diyetinizdeki meyve ve sebzelerin geniş bir renk yelpazesinde olması demek daha geniş bir antioksidan çeşitliliği elde etmeniz demek. Renk çeşitliliğini arttırmak daha sağlıklı bir beslenme için önemli bir ipucunuz olsun. Örneğin, makarna yiyorsanız içine biraz çeri domates ve lahana ekleyin. Salatanız sadece yeşillik ve salatalık içeriyorsa içerisine biraz tatlı patates ve mor lahana ekleyerek daha renkli ve daha besleyici bir salata elde edin.

 

2. Malzemelerinizi Hazır Bulundurun

 


 
 

Yorucu bir günün ardından eve gelip yemek hazırlamak bazen zor gelebilir. Ancak haftanın belirli günlerinde alışveriş yaptığınız gibi sebzelerinizi yıkayıp doğrayarak kaplara koyarsanız, bütün bir hafta boyunca her öğün için kolayca dolaptan çıkarıp kullanabilirsiniz. Çiğ yediğiniz sebzeleri (havuç, biber veya salatalık gibi) ve pişirmeyi tercih ettiğiniz sebzeleri (tatlı patates, mantar, patlıcan veya karnabahar gibi) doğrayıp hazırlamak için haftanın başında bir saat planlayın. Ayrıca yine tariflere eklemek için kinoa veya pirinç gibi tahılları ve mercimek veya siyah fasulye gibi baklagilleri önceden hazırlayın. Dilimlenmiş limonları, yıkanmış yeşillikleri de bir cam kapta (hafta boyunca kullanmak üzere) buzdolabında tutup ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz.

 

3. Sağlıklı Atıştırmalıklar Tüketin

 


 

İster tatlı ister tuzlu olsun hepimiz zaman zaman öğün aralarında atıştırmalıklar tüketme ihtiyacı duyarız. Ancak paket gıdalar, yoğun karbonhidrat ve şeker içeren yiyecekler sağlığımız için oldukça zararlı. Bir şeyler atıştırmak istediğinizde bunlar yerine çok daha lezzetli ve sağlıklı yiyecekler tercih edebilirsiniz. Hem vücudunuzu besleyecek hem damak tadınızı tatmin edecek yiyeceklerle yaratıcılığınızı konuşturun. Örneğin, tatlıya düşkünseniz akşam yemeğinden sonra bir kare bitter çikolata ve birkaç dilim yeşil elma ile kendinize güzel bir tatlı yapın. Cips veya patates özlemi çekiyorsanız, zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlı patates dilimlerini fırında pişirip kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Çiğ nohut tanelerini de fırında kızartarak lezzetli bir öğün arası elde edebilirsiniz.

 

4. Sevdiğiniz Yemeklere Eklemeler Yapın

 


 
 

Daha sağlıklı beslenmek, beslenme şeklinizi tamamen değiştirmek anlamına gelmiyor. Mevcut diyetinize birkaç küçük ekleme yaparak da sağlıklı bir değişim yaratabilirsiniz. Yediklerinizi öğününüzden çıkarmayın ya da alışık olduğunuz yemekleri yapmayı bırakmayın. Bunun yerine daha fazla sebze yemeye odaklanın. Genelde kahvaltıda yumurta mı yiyorsunuz? Alışık olduğunuz veya zevk aldığınız şeyi değiştirmenize gerek yok. Bunun yerine omlete ıspanak ekleyin veya üstüne avokado koyun. Öğle yemeğinde ızgara peyniri seviyor musunuz? Bunun yerine kendinizi salata yemeye zorlamayın. Peynirli sandviçinizi ufak bir salata ile beraber tüketin. Makarnayı seviyorsanız içine biraz lahana ve kuşkonmaz ekleyin. Böylece sağlıklı beslenmek uğruna sevdiğiniz yiyeceklerden de mahrum kalmak zorunda kalmazsınız.

 

 

5. Tazelik için Dondurucudan Faydalanın

 

 

 
 

Meyve ve sebzeleri tazeyken tüketmek her zaman en iyisidir ancak bazen markete gidecek vaktimiz olmuyor ya da mevsiminde olmayan sebzeleri tüketmek zorunda kalabiliyoruz. Bunun için mevsimindeyken aldığınız taze sebzeleri yıkanıp doğranmış ve pişirmeye hazır bir şekilde buzlukta saklayabilirsiniz. Böylece daha sonra buzluktan çıkarıp yalnızca ısıtarak kolayca tüketebilirsiniz. Örneğin satın aldığınız bezelyeleri ayıkladıktan sonra tazeyken buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilir, daha sonra garnitür olarak kolayca yemeklerinize katabilirsiniz. Üstelik tazeliklerini ve besin değerlerini kaybetmemiş olurlar.

 

 

Görsel kaynakları: unsplash.com, hürriyet.com


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.