Yulaf Kepeğinin Faydaları

13-09-2019 15:57
Yulaf Kepeğinin Faydaları

Yulaf Kepeğinin Faydaları


Yulaf, içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve lif değerleriyle, yiyebileceğiniz en sağlıklı tahıllardan biri olarak kabul edilir. Yulaf tanesi, yenmez dış gövdesini çıkarmak üzere toplanır ve işlenir. Geride kalanı yulaf ezmesi yapmak için kullanılan ve işlenen malzemedir.

 

Yulaf kepeği, yenmeyen gövdenin hemen altında bulunan, yulafın dış tabakasıdır. Yulaf kepeğinin kan şekeri kontrolü, sağlıklı bağırsak fonksiyonu, düşük kan basıncı ve kolesterol gibi birçok faydası vardır.

 

Dengeli bir besin içeriğine sahip olan yulaf kepeği; yulaf ezmesinden daha fazla protein ve life, daha az kaloriye sahiptir. Güçlü bir çözünür lif türü olan beta-glukan bakımından zengindir.

 

Bir fincan (220 gram) pişmiş yulaf kepeğinin besin değerleri şu şekildedir:


· Kalori: 88

· Protein: 7 gram

· Yağ: 2 gram

· Lif: 6 gram

· Tiamin: Karşılanması gereken günlük değerin %29’u

· Magnezyum: Karşılanması gereken günlük değerin %21’i

· Fosfor: Karşılanması gereken günlük değerin %21’i

· Demir: Karşılanması gereken günlük değerin %11’i

· Çinko: Karşılanması gereken günlük değerin %11’i

· Riboflavin: Karşılanması gereken günlük değerin %6’sı

· Potasyum: Karşılanması gereken günlük değerin %4’ü

 

Ek olarak yulaf kepeğinin içinde az miktarda folat, B6 vitamini, niasin ve kalsiyum vardır.

 

Yulaf Kepeğinin Sağlığa Yararları

 

 

Bağırsak Sağlığını İyileştirir

 

Yulaf kepeğini diyetinize dahil etmenin en büyük sağlık yararlarından biri, sindirildiği zaman suya yapışan ve sindirim sağlığını düzenlemeye yardımcı olan jel benzeri bir maddeye dönüşen, çözünür lif bakımından yüksek olmasıdır. Düzenli olarak yulaf kepeği yemek, kabızlığın azalması, bağırsak rahatsızlıklarının iyileşmesi ve Crohn hastalığı belirtilerinden kurtulmanın sağlanması ile ilişkilendirilmiştir. Yulaf kepeği aynı zamanda kolon kanserini azaltma riski ile de bağlantılı bulunmuştur.

 

Kalp Sağlığını İyileştirir

 

Yulaf kepeğinin içinde bulunan beta-glukan, kötü kolesterolün değerinin düşmesini sağlarken, iyi kolesterol değerinin de dengede kalmasına yardımcı olur.

 

Hastalıkları Önler

 

Yulaf kepeğinin hastalıkları önlemesinin arkasında birbirinden farklı nedenler vardır. Bu nedenlerden ilki, yulaf kepeğinin antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Bu antioksidanlar radikal hücre hasarını azaltır.

 

Beta-glukan içinde bulunan çözünebilir lif, sindirime fayda sağlamanın yanı sıra karbonhidrat emilimini azaltır ve bağırsakları kaplayarak glikoz emilimini geciktirmeye yardımcı olur. Bu gecikmeli sindirim, kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olur, bu da diyabet riskini azaltır ve diyabet teşhisi konanlarda, kan şekeri seviyelerinin daha istikrarlı bir şekilde korunmasını sağlar.

 

Kilo Kontrolü

 

Yulaf kepeğinin içindeki lifler, tokluk hissinin daha uzun süre korunmasını sağlar. Bu da gün içinde tüketilen kalori miktarını azaltır. Yulaf kepeğindeki çözünebilir lifler; iştahın uyarılmasından, gıda alımının artırılmasından ve yağın depolanmasından sorumlu olan grelin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olur. Böylelikle aşırı yeme eğilimi bastırılır ve kilo alma riski azaltılmış olur.

 
Yulaf Kepeği Nasıl Tüketilir?
 
 
 

 Yulaf kepeğini günlük beslenme rutininize eklemeniz oldukça kolaydır. Aşağıdaki tarifle siz de yulaf kepeğini keyifle tüketerek bu sağlıklı besini diyetinize ekleyebilirsiniz:

·¼ fincan yulaf kepeği

·1 fincan su ya da süt

·1 tutam tuz

·1 çay kaşığı bal

·¼ çay kaşığı toz tarçın

 

Suyunuzu veya sütünüzü bir tutam tuzla birlikte kaynatın. Yulaf kepeğini ekleyin ve ocağın altını kısın. Sürekli karıştırarak 3-5 dakika pişirin. Bal ve tarçını ekledikten sonra karıştırmaya devam edin. Sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz. İsterseniz kuru veya taze meyvelerle de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 

Şimdi yulaf kepeği siparişi vermek için buraya tıklayabilirsiniz.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.