Yumurtalı Tariflerde Ustalaşmanın Yolları

28-08-2020 13:24
Yumurtalı Tariflerde Ustalaşmanın Yolları

Yumurtalı Tariflerde Ustalaşmanın Yolları

 

Çırpılmış ya da sahanda, haşlanmış veya poşe; yumurtanın her haline bayılıyoruz! Yumurtayla yapabileceğimiz şeylerin sonsuz bir listesi var. Bu kılavuz size yumurtalı tariflerle ilgili temel bilgilerde yol gösterecek. Umarız beğenirsiniz, keyifli okumalar!

 

Yumurtanın beyazıyla sarısı nasıl ayrılır?

 

 

 


Yumurtanın sarısıyla beyazını daha önce ayırmadıysanız ilk uygulama size göz korkutucu görünebilir. Aslında oldukça basit! Uygulamanız gereken adımlar kısaca şöyle:

 

Öncelikle işe klasik yöntemle başlayın. Boş bir kasenin üzerinde yumurtayı kırın ve sarısını iki kabuk arasında transfer edin. Yumurtaları tamamen ayıramadınız, kasenizin içinde hem sarıları hem de beyazları mı var? Sorun değil. Basit bir pet şişe yardımıyla sarıları ve beyazları kusursuz şekilde birbirinden ayırabilirsiniz. Ünlü şef Jamie Oliver tarafından oluşturulan videoyu aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz: https://youtu.be/KmXvM9ShrB4

 

Yumurtanın sarısıyla ne yapacağım?

 

Yumurtanın sarısıyla beyazının ayrılması gereken tarifler genellikle pastacılık tariflerdir. İstisnai durumlar dışında bu tariflerde yumurtanın beyazı kullanılır ve sarısı artar. Yumurtanın sarısını fırında poğaça, börek gibi tariflerinizi pişirirken üstüne sürebilirsiniz. Yumurtanın sarısını kullanmak için daha ilginç bir tarif arıyorsanız nefis Hollandaise sos tam size göre! İhtiyacınızdan fazla Hollandaise sosunuz olduysa, aynı mayonez gibi birkaç hafta boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

 

Hollandaise Soslu Eggs Benedict Tarifi

 


 

 

Pazar brunch’ı için tadı damakta kalacak bir tarif!

 

Malzemeler

 

· 4 taze soğan

· Zeytinyağı

· 400 gram bebek ıspanak

· Muskat, üzerine rendelemek için

· 4 dilim English Muffin ekmek (ya da herhangi bir ekmek dilimi)

· 1 limon

· 8 küçük yumurta

· 100 gram ince füme jambon

 

Hollandaise Sos İçin

 

· 100 gram tuzsuz tereyağı

· 2 büyük yumurta sarısı

· 1 çay kaşığı Dijon hardalı

· Beyaz şarap sirkesi

 

Yapılışı:

 

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın.

2. Taze soğanları ince ince doğrayın ve orta-kısık ateşte az miktarda yağ ile büyük bir tavaya alın.

3. Tavaya ıspanak, muskat rendesi, bir tutam deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber ekleyin. Fazla suyunu çekene kadar pişirin. Tadına baktıktan sonra bir miktar limon suyu sıkın ve malzemelerinizin sıcak kalmasını sağlayın.

4. Hollandaise yapmak için tereyağını küçük bir tavada eritin.

5. Yumurta sarılarını hafifçe kaynayan suyla dolu bir tencerenin üzerinde ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve bir çorba limon suyu ile hardal ekleyerek karıştırın.

6. Sürekli ve çok yavaş biçimde çırpın. Aksi takdirde yumurta sarıları yarılır. Erimiş tereyağını yumurta karışımına dökün, iyice birleşene kadar karıştırın. Gerekirse sosu gevşetmek için biraz su ekleyin. Bir damla sirke ile çırpın ve pürüzsüz bir doku haline gelmesini sağlayın.

7. Isıyı kapatın ve sosunuzu su kabının üzerinde sıcak tutun. Ara sıra karıştırın ve gerekirse azıcık su ekleyerek inceltin.

8. Fırında English muffinleri ya da ekmek dilimlerinizi ısıtın.

9. Bu sırada yağla ovduğunuz bir fincan içine yağlı kağıt bastırın ve içine 2 yumurta kırın. Kenarları yukarı kaldırın ve içindeki havayı boşaltın. Yumurtayı bir paket haline getirmek için sıkı bir düğüm atın. Kalan yumurtalarla bu işleme devam edin. Lezzeti artırmak için içine acı sos ya da taze otlar eklenebilir.

10. Paketleri kaynayan suda yaklaşık 8 buçuk dakika haşlayın.

11. Ekmek dilimlerinizin üzerine ıspanaklı karışımınızı ve jambon dilimlerini ekleyin. Haşladığınız yumurtaları dengeli bir biçimde yerleştirin. Her birinin üzerine 1 çorba kaşığı Hollandaise sos dökün ve sıcakken servis edin. Afiyet olsun!

 

Yumurta akı nasıl çırpılır?

 

Pek çok tatlı tarifinde yumurta beyazının köpük kıvamını alıncaya kadar çırpılması istenir. Mikseriniz varsa işiniz kolay, ancak yoksa bu işlem biraz uzun sürebilir ve eliniz yorulabilir. Süreyi minimumda tutmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

· Yumurtanın sarısıyla beyazının daha kolay ayrılması ve beyazının daha rahat çırpılması için yumurtanızı buzdolabından çıkartın ve kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

· Daha hızlı sonuç almak için çırpma yapacağınız kabı, içerisinde sıcak su bulunan başka bir kabın içine oturtun.

· Yumurta akının daha kolay hacim alması için teli havalandırarak çırpın.

 

Püf Noktası: Yumurta çırpmak için en iyi kap türü, köşeleri olmayan yuvarlak porselen kaplardır. Çırpma kabının hafifçe ıslatılması, daha kolay kabarmaya yardımcı olur. Yumurta akının renginin değişmesini önlemek için çırpma işlemini alüminyum kaplarda yapmaktan kaçınmak gerekir.

 

Görsel Kaynakları: jamieoliver.com, eggs.ca, masterclass.com

 


 

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.