Condensed Milk Nedir, Hangi Tariflerde Kullanılabilir?

01-10-2020 14:15
Condensed Milk Nedir, Hangi Tariflerde Kullanılabilir?
Condensed Milk Nedir, Hangi Tariflerde Kullanılabilir?

Condensed milk, Türkçesi ile yoğunlaştırılmış süt, yurtdışında market raflarında sıkça rastlayabileceğiniz bir üründür. Bu nedenle yabancı sitelerdeki tatlı tariflerinde çokça karşımıza çıkar ama buna karşın ülkemizde Avrupa’da olduğu kadar yaygınlaşmış bir malzeme değildir. Tariflerde rastladığımız zaman yoğunlaştırılmış sütün ne olduğunu ve ne için kullanıldığını merak ederiz. İşte bu yazıda bu sorunun cevabını bulacaksınız. Üstelik size güzel bir haberimiz var: Royal Cow Sweetened Condensed Milk artık Gurmenet güvencesiyle evlerinize geliyor! Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yoğunlaştırılmış süt, ismi itibariyle biraz ipucu veriyor aslında. Özet ifadeyle anlatırsak yoğunlaştırılmış süt, inek sütünün ısıtılıp buharlaştırılarak su oranının azaltılması yoluyla elde ediliyor. Dolayısıyla süt daha koyu, yoğun ve krema kıvamında oluyor. Kimi zaman bu işlemi içine şeker ekleyerek de yapabiliyorlar. Şeker kullanarak yoğunlaştırılmış süte de İngilizcede "sweetened condensed milk” deniyor, yani şekerli yoğunlaştırılmış süt. Peki, neden sütü daha yoğun hale getirme ihtiyacı duyulmuş? Çünkü sütün içindeki suyu buharlaştırmak sütün özüne ulaşmak gibi oluyor. Dolayısıyla yoğunlaştırılmış süt, tatlılarımıza, keklerimize, kahvelere kullandığımız normal sütün lezzetini suyun verdiği ıslaklıktan arındırarak daha kıvamlı, yoğun ve tatlı hale getiriyor. 

Yoğunlaştırılmış süt daha çok hangi tariflerde tercih ediliyor?

Yoğunlaştırılmış sütü hem tatlılık hem de kremamsı yoğunluğu aradığınız ve sütün olduğu her tarif için kullanabilirsiniz. Mesela evde yapacağınız bir dondurma için kullanacağınız yoğunlaştırılmış süt normal sütün sebep olabileceği buzlanmış su tanelerinin oluşmasını engelliyor. Bunun yanında, yoğun kıvamı ve lezzeti keklerin ve tatlıların üstüne sos olarak kullanılmasına da imkân veriyor. Hatta üstüne döktüğünüz taze meyveleri hızlıca bir yaz tatlısına dönüştürebiliyor. Normal sütle yaptığınız bir trileçe tatlısına yoğunlaştırılmış süt ilave edildiğinde çok daha lezzetli oluyor ve keki daha nemli tutuyor. Kek ve tatlıların yanında yoğunlaştırılmış sütü sabah kahvenize hatta çayınıza kremamsı, tatlı bir aroma olarak da ekleyebilir ve kolaylıkla ünlü kahve markalarının lezzetine evinizde ulaşabilirsiniz.  
 
Yoğunlaştırılmış Sütlü Dondurma Tarifi
 
 
 
 
Malzemeler

• 1 konserve Royal Cow Sweetened Condensed Milk yoğunlaştırılmış süt
• 1,5 çay kaşığı vanilya özü
• 1 tutam tuz
• 1 su bardağı krema, soğuk

Yapılışı

Dondurucunuza, dondurmanızı içine koyacağınız bir kap koyun.

Orta boy bir kapta, şekerli yoğunlaştırılmış sütü, vanilya özü ve tuzla karıştırın. İyice karışana kadar çırpmaya devam edin.

Başka bir kapta kremayı mikser yardımıyla üzerinde tepeler oluşuncaya kadar çırpın.

Kremanın 1 su bardağı kadar kısmını yoğunlaştırılmış sütlü karışımınıza ekleyin ve karıştırın.

Yoğunlaştırılmış süt karışımının tamamını kalan kremanın içine ekleyin ve tamamen homojen bir doku alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Dondurma karışımını dondurucuya koyduğunuz kabın içine eşit şekilde dağıtın ve dondurucuya geri koyun. 3 saat dondurun. Sevdiğiniz malzemelerle süsleyerek servis edin. Afiyet olsun! 
 
Görsel kaynakları: mashed.com, thespruceeats.com


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.