İspanyol Lezzeti Paella’nın Hikayesi

08-11-2019 16:40
İspanyol Lezzeti Paella’nın Hikayesi

İspanyol Lezzeti Paella’nın Hikayesi

 

Paella, karakteristik olarak safran ile tatlandırılmış, farklı sebze ve et türleri ile yapılan, aynı zamanda İspanya’da geldiği bölgeye ve tarihe bağlı olarak başka aroma ve baharatlar da içeren bir İspanyol pirinç yemeğidir.

 

Etimoloji

 

Paella’nın ortaya çıkışında iki İspanyol kültürünün, Arapların ve Romalıların arasındaki mükemmel bir birliğin olduğu söyleniyor. Mağribi kralların hizmetçilerinin, kraliyet ziyafetlerinden kalanları eve götürmek üzere karıştırarak büyük kaplarda pirinç yemekleri yarattıklarına dair eski bir hikaye var. Paella, aslında içinde pişirildiği tavayı ifade ediyor.

 

İspanya’da pirinç yetiştirildiğinden ve bazı bölgelerde deniz mahsulleri bol olduğundan bu yemeğin bu bölgede ortaya çıkması doğal gibi görünüyor. Bununla birlikte ortaya çıktığı dönemde, açık alanlarda birçok işçi bulunduğundan, yemeği açık ateşte pişirmek de en pratik yöntem gibi görünüyor. İspanya’da çokça bulunan yeşil budamalardan elde edilen küçük dallar, yavaşça yanan odun ateşinin tam tersine hızlı yanan bir ateşi doğuruyor. Bu da Paella pişirilmesinin temel adımını oluşturuyor. Tarih boyunca Paella kazanının derinliği yerine, büyüklüğü artıyor. Böylece sıcak ateşte maksimum buharlaşma elde ediliyor.

 

Uzmanların çoğu, Paella’nın, İspanya’nın Valencia kentinde ortaya çıktığı konusunda hemfikir. Birçok kişi en iyi Paelle’nın burada olduğunu ve en otantik haline hala burada ulaşılabildiğini söylüyor.

 

Özel Paella Tavası

 

Paella tavası, düz tabanlı ve yuvarlaktır. Büyüklüğü değişebilir, yüksekliği değişmez. Harlı ateşin üzerinde pişirme için tasarlanmıştır. Tavanın ortasında küçük çıkıntılar vardır. Bu çıkıntılar az miktarda sıvıyı hapseder ve böylece pişirmeyi teşvik etmenin yanı sıra tavayı sertleştirerek bükülmeleri önler. Ayrıca Paella tavalarının elle dövüldüğü günlerin nostaljik bir hatırlatıcısıdır. Bazı kişiler, çıkıntıların pirincin tavaya yapışmasını engellediğini iddia eder. Ancak Paella’da tavanın dibine yapışan pirinç, kaçınılmak istenen bir durum değildir. Çünkü Paella’nın en baştan çıkarıcı yönlerinden biri olan "socarrat” – yani pirincin alt tabakasını geliştirmeye yardımcı olur.

 

Paella Pirinci

 

İspanya'nın iki tür pirinci, lezzetleri emen ve iyi şekilde birleştiren, ancak bunu yaparken şekillerini koruyan küçük, yuvarlak, orta büyüklükte tanelerdir. Paella’da kullanılan pirinç, biraz parçalanan ve kremsi bir doku geliştiren Risotto pirincinden farklı. En popüler pirinç Bomba pirincidir.

 

Et ve Sebzeler

 

İspanya’da bölgeye bağlı olarak Paella’ya eklenen et ve sebzeler değişiklik gösterir. Tavşan, tavuk ya da Chorizo gibi İspanyol tütsülenmiş sosisleri kullanılabilir. Deniz ürünleri karides, midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç olabilir.

 

Soğan ve sarımsak bir zorunluluktur. Taze bezelye ve fasulye de garnitür olarak sıklıkla kullanılır. Enginar ve kırmızı dolmalık biber de Paella’da kullanılan sebzelerdendir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.