İyi Bir Risotto Nasıl Yapılmalı?

17-03-2020 14:02
İyi Bir Risotto Nasıl Yapılmalı?

İyi Bir Risotto Nasıl Yapılmalı?

 

Risotto, İtalyan mutfağının öne çıkan ve en sevilen yemekleri arasında. İtalya’da pirinci en çok Risotto yapımı için tüketiyorlar.

 

Suda bekleterek nişastasını akıttığımız klasik pirincin yerini, tadını nişastaya borçlu Risotto alıyor.

 

Türk mutfağında yemeklerin yanına eşlik etmesi için yapılan geleneksel pirinç pilavımızın aksine, Risotto ile pirinç İtalya’da tek başına bir öğün haline geliyor!

 

Adını sıklıkla duymaya başladığımız ve bazı seçkin restoran menülerinde yer alan Risotto’yu evde yapmak da mümkün.

 

Siz de İtalyan mutfağına meraklıysanız ve pirincin bu halini denemek isterseniz aşağıda yazdığımız noktalara dikkat ederek gerçek bir Risotto deneyimi elde edebilirsiniz.

 

Sabırlı Olun

 

Risotto sabır ve özveri isteyen bir yemek. Geleneksel pilav yapımında olduğu gibi kapak kapandıktan sonra pişmeye bırakılmaz. Aksine sürekli başında olup yavaş yavaş malzemeleri eklemek ve hep karıştırmak gerekir. Gün sonunda ulaşacağınız lezzet kesinlikle harcanan emeğe değiyor!

 

Doğru Pirinci Kullanın

 


 

 

Risotto’nun yapımına giden yol, doğru pirinci bulmaktan geçiyor. Burada Arborio adı verilen, kendine Risotto’ya özgü ayrı bir pirinç türü kullanılır. Bu pirinç Napoli’de Po Vadisi’nde yetiştirilir. Klasik pirince göre nişasta yoğunluğunun bakımından daha fazla yüksek olmasıyla birlikte; görünüm olarak yuvarlak, kısa ve iri taneli yapıya sahiptir.

 

Risotto pirincinin besin değerleri Aynı zamanda kendisini aynı zamanda sağlık açısından da tercih edilesi kılıyor. Çünkü yağ oranı oldukça az ve doymuş yağ, trans yağ neredeyse hiç içermiyor.

 

Kıvamı Tutturtmak için Doğru Yöntemi Uygulayın

 

Pirinç seçiminden sonra dikkat etmemiz gereken diğer nokta doğru kıvamı elde etmek. Bunun için pişirme esnasında pirincin içeriğindeki nişastanın yüksek oranda açığa çıkması gerekiyor. Açığa çıkan yoğun nişasta Risotto için gerekli ıslak görünümlü, kremamsı kıvamı elde etmemizi sağlıyor. Pirincin sıvıyla temasından önce daha yoğun nişasta vermesi için iyice yağa bulanması püf noktaları arasında yer alıyor.

 

Ayrıntılara Dikkat Edin

 

Yemek yaparken genelde tarifin her noktasına bağlı kalmayız, kendi doğrularımız vardır. Fakat bazen tarifte yer alan ufak bir değişiklik bile tadı etkileyebilir. Bu sebepten küçük ama önemli detayları gözden kaçırmayın. Risotto yapımında da küçük detaylar öne çıkıyor. Doğru lezzeti elde etmek için başlangıçta tereyağında kavrulan soğanlar pembeleşmeden hemen önce pirinci ekleyip karıştırın. Ve pirinç saydamlaşıncaya kadar kavurun. Bir İtalyan gibi Risotto yapmak istiyorsanız yağ ve nişastanın iyice harmanlanmasını sağlamaya özen gösterin.

 

Kaliteli ve Zevkinize Uygun Olanı Tercih Edin

 

 

 

 

Beyaz veya kırmızı şarap ekleyip lezzet şölenine dönüştürün! Risotto’nun tadının bozulmaması için düşük kaliteli şarabı tercih etmeyin. Şarap kullanmak istemeyenlere ise üzüm sirkesi iyi bir alternatif olabilir. Ardından iyi bir et suyu veya tercihinize göre sebze ya da tavuk suyu ekleyebilirsiniz.

 

Pişirme Tekniklerine Uyun

 

Risotto yapımında önemli olan yavaş pişirme tekniğidir. Pirinç eklediğiniz suyu çektikçe, azar azar eklemeye devam edin. En az üç aşamada suyun tamamını tavaya ekleyin. Kremamsı hale gelene kadar da karıştırmaya devam edin. Hep aynı yöne doğru karıştırmak data önemli püf noktalarından.

 

Suyunu çektikten sonra dışı yumuşak, içi al dente denilen (dişe gelen) bir kıvama geldiğinde altını kapatabilirsiniz.

 

Lezzetlendirin

 

Son aşamada pirince parmesan peyniri ve biraz daha tereyağı eklenir. İsteğe ve damak tadına göre fesleğen, mantar, deniz ürünleri, kabak veya bal kabağı ile servis edilebilir.

 

Afiyet Olsun!

 

Görseller: inspiredtaste.net, thespruceeats.com, advancedmixology.com

 

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.