Mükemmel Eşleşme: Hangi Makarna En Çok Hangi Sosla Yakışır?

26-06-2019 15:49
Mükemmel Eşleşme: Hangi Makarna En Çok Hangi Sosla Yakışır?

Mükemmel Eşleşme: Hangi Makarna En Çok Hangi Sosla Yakışır?

 

Makarnanızın şekline uygun olan sosu seçmek, hazırlanmış olan yemek tabağı üzerinde büyük bir fark yaratır. Mükemmel eşleşme ile makarnanızı İtalyan usulü pişirin!

 

İtalyanlar her zaman hangi makarnanın hangi sosla birleştirilmesi gerektiğini bilirler. İtalya’da 300’den fazla farklı makarna çeşidi bulunuyor. Her bir makarna çeşidinin uyum sağladığı sos ise farklı. Biz bu yazımızda mutfaklarınızda en çok kullandığınız makarna çeşitlerinin en çok hangi soslarla yakıştığını derledik. Yazımızı okuyun ve akşam yemeğinizi bir İtalyan şefi gibi pişirin. Afiyet olsun!

 

Genel Bir Kılavuz

 

Makarna-sos eşleşmelerinin belli başlı genel kuralları vardır. Örneğin ince biçimli ya da doldurulmuş makarna türleri daha hafif, daha sade soslarla uyum içerisindedir. Et parçalı, baharatlı, daha zengin soslar ise kalın ve daha büyük makarna türleri ile uyum içerisindedir. Mükemmel bir makarna tabağının ilk sırrı, kaliteli bir makarna tercihi yapmaktır. Gurmenet’in en kaliteli makarna çeşitlerine kolayca göz atabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 
Linguine
 
 
 
 
Yassı çubuk makarna olarak da bilinen Linguine’nin en çok yakıştığı soslardan biri fesleğenli pesto sostur. Bununla birlikte Linguine aynı zamanda istiridye bazlı soslarla da harika bir uyum içerisindedir. Burada uyulması gereken en önemli kural, Linguine’yi her zaman pesto ya da kremalı beyaz soslarla servis etmektir. Domatesli soslar Linguine için uygun değildir.
 

Tagliatelle

 

 
 

Tagliatelle, genellikle yumurta ile yapılan yassı ve geniş bir makarna çeşididir. İtalyan makarnaları içerisinde en çok sevilenlerden biri olan Tagliatelle, genellikle et içeren ragu sos ile tüketilir. Ragu sosun yapımı, diğer makarna türlerine göre biraz daha zordur. Ancak Tagliatelle ile bir araya gelen ragu sos, uzun süre unutulmayacak bir lezzettir.

 

Penne Rigate

 


 
 

Kısa kesilmiş geniş boruları andıran Penne Rigate, kırmızı soslarla mükemmel uyum sağlar. Acılı domatesli Arrabbiata sos, Penne Rigata’nın en çok yakıştığı sos türüdür.

 

Spaghetti

 

 

 
 

Dünyanın en popüler makarna çeşidi olan spaghetti ile uyum sağlayan birden fazla mükemmel sos var. Bunların başında ise domatesli Napoliten sos geliyor.

En çok sevdiğimiz makarna çeşitlerinin uyum sağladığı özel sosları paylaştıktan sonra, makarna şekli ve uyum sağlayan sosları da kısaca özetleyelim:

· Spaghetti, Linguine, Fusili, Lunghi ve Vermicelli gibi uzun ve ince makarnalar: Hafif deniz ürünleri, krema ve zeytinyağı bazlı soslar.

· Tagliatelle, Pappardelle, Fettuccine, Mafaldine gibi uzun kurdeleler: Zengin, etli soslar.

· Conchiglie, Lumache gibi deniz kabuğu biçiminde makarnalar: Zengin kremalı ya da etli soslar. Yeterince büyük olanlar sosla doldurularak da servis edilebilir.

· Penne Rigatoni, Macaroni, Paccheri gibi boru biçimli makarnalar: Sebzeli soslar ve pişirilmiş peynirli soslar. Bu makarnalar aynı zamanda bolonez ve ragu sosları ile de uyum içerisindedir.

· Ravioli ve Tortellini gibi doldurulmuş makarnalar: Bu makarna çeşitleri hali hazırda kendi aromalarına sahip olduklarından, hafif bir zeytinyağı sosu ile servis edilebilirler.

 

 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.