Mükemmel Kurabiyeler Yapmanın 8 Yolu

17-01-2020 11:46
Mükemmel Kurabiyeler Yapmanın 8 Yolu
Mükemmel Kurabiyeler Yapmanın 8 Yolu
 

Kurabiye yapmak ne kadar kolay görünse de, hazırlama aşamasında bazı püf noktalarına sahiptir. Bu püf noktalarına uyulmadığında kurabiyeleriniz gerektiğinden daha sert ya da yumuşak olabilir, iç kısımları pişmemiş kalabilir ya da çok fazla pişip yanabilir. Eğer kurabiye tariflerinizi bir adım öteye taşımak ve tadı damağınızda kalacak lezzetler hazırlamak isterseniz, aşağıda derlediğimiz sekiz ipucundan yararlanabilirsiniz.

 

Kurabiye yapmanın evrensel olarak bilinen üç önemli noktası vardır. Bunlar;

 

1- Tarife birebir uymak,

2- Fırını önceden ısıtmak,

3- Ve kurabiyeyi pişirirken fırın kapağını asla açmamaktır.

 

Şimdi daha detaylı kurabiye pişirme ipuçlarına geçelim:

 

1. Pişirme Tepsinizi Yağlamayın

 

Kurabiye tepsinizi yağlamak, kurabiyelerinizin pişme esnasında aşırı derecede yayılmasına neden olabilir. Hatta kurabiyelerinizin her biri yayılıp tek bir dev kurabiyeye dönüşebilir. Kurabiyelerinizin tepsiye yapışmasıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, tepsinizde bir sorun olabilir. Tepsinizin temiz ve parlak olduğundan, kızartma ve pişirme kalıntıları ile kaplanmamış olduğundan emin olun. Tepsinizi yağlamak yerine, pişirme kağıdı kullanın. Tepsileri yağlamak da kolayca eskimelerine neden olur. Tepsilerinizi yağlamama alışkanlığı edinirseniz, onları çok da uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.

 

2. Açık Renk Tepsi Kullanın


Pişirme tepsileri koyu renkten ziyade açık renk olmalıdır. Koyu renkli tepsilerde pişen kurabiyeler, daha çabuk yanma eğiliminde olur. Çünkü koyu renkli tepsiler açık renk olanlardan daha fazla ısı emer. Bu da kurabiyelerin pişme seviyesinde ciddi farklar yaratır. Bir sonraki fırın tepsisi alışverişinizde bu noktayı aklınızda bulundurun.

 

3. Unu Dikkatlice Ölçün

 

 
 

Unu hacimle ölçmek kesin sonuç vermez. Doğru yöntem, ununuzu bardak yerine gram olarak ölçmektir. Bir tarif bir bardak un gerektirdiğinde, bunun 130 gram un olduğunu düşünebilirsiniz. Küçük bir mutfak terazisi doğru ölçümü yapmanızı sağlayacaktır.

 

4. Tereyağını 15 Dakika Oda Sıcaklığında Bekletin

 

Tereyağınızı tam 15 dakika boyunca oda sıcaklığında bırakın, daha az ya da daha fazla değil. Tereyağı çok soğuksa krema dokusu almaz ve kurabiyeler çok yoğun olur. Öte yandan, kurabiye çok yumuşaksa çırpma esnasında yeterince hava tutmaz ve ortaya çıkan hamur ağır ve yağlı olur. 15 dakika bu işlem için doğru süredir.

 

5. Kaliteli Tereyağı Kullanın

 

Kalitesiz tereyağı çeşitlerinin neredeyse %19’u sudan oluşabilir. Bu da yumurta ve tereyağının karışmasını önlemenin yanı sıra, kurabiyelerin pişme esnasında aşırı derecede yayılmasına neden olur. Daha yüksek yağ oranına sahip olan tereyağının tadı da daha iyidir.

 

6. Hamuru Açarken Yumuşak Davranın

 

 
 

Oklava ile hamur açarken ne kadar çok yuvarlarsanız, kurabiyeleriniz o kadar sert olur. Bu durum glütenin devreye girmesinden kaynaklanır. Bu durumu en aza indirgemek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

 

· Yüzeyi un yerine pudra şekeri ile kaplayın. Fazla un, kurabiyenizin sertleşmesine neden olacaktır. Çikolatalı kurabiye yapıyorsanız, un yerine kakao tozu kullanabilirsiniz.

· Hamuru olabildiğince eşit şekilde yuvarlayın. Kalıp veya kesici kullanırken olabildiğince birbirine yakın parçalar kesin ki, oklavanızı tekrar tekrar kullanmanız gerekmesin.

 

7. Tepsiyi Döndürmeyin

 

Pişirme sırasında tepsiyi çevirerek ısı dağılımının daha doğru olmasını sağlayabileceğinizi duymuşsunuzdur. Ancak tavayı döndürürken fırınınızın tüm ısısı dışarıya çıkar, bu da pişme işlemini sekteye uğratır. Kurabiyelerinizi sadece 10 ile 12 dakika pişirin. Fırın kapağını açmayın ve tepsinin yönünü değiştirmeyin.

 

8. Soğutma Rafı Kullanın

 

Kurabiyelerinizin soğuması için onları pişirdiğiniz tepsinin üzerinde bırakırsanız, tepsinin ısısından dolayı pişme işlemi devam edecektir. Bu da alt kısımların gereğinden fazla kahverengileşmesine neden olabilir. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan 2-3 dakika sonra onları alt kısımlarında biraz boşluk olan soğutma raflarına aktarın. Tel ızgara bu işlem için idealdir. Şimdiden afiyet olsun!



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.