Pandemi Market Alışverişi Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi?

20-07-2020 14:05
Pandemi Market Alışverişi Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi?
Pandemi Market Alışverişi Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirdi?
 

COVID-19 salgını sonrasında neredeyse tüm ülkedeki dükkanlar kapanırken, sadece bakkallar ve marketler açık kaldı. Ancak markete ve bakkala giden insanlar alıştıklarından çok daha farklı bir ortamla karşılaştı. Bir zamanlar rutin bir eylem olan market alışverişi, bu süreçte zorlu ve potansiyel olarak tehlikeli bir iş haline geldi. Pandemi sonrası normalleşme sürecine girilmesiyle birçok yer kapılarını tekrar açmaya başlasa da marketler salgının tekrar yayılmasını önlemek için bir dizi güvenlik önlemi almaya özen gösteriyor. Peki, bu süreçte market alışverişinde ne bekleyebilirsiniz ve bu yeni çağda market alışverişi konusunda nasıl ustalaşabilirsiniz?

 

Belirgin Sosyal Mesafe

 

 
 

Marketlerdeki en büyük değişiklik sosyal mesafe çizgilerinin belirgin bir şekilde çizilmesi. Bu işaretler yakın gelecekte de bir yere gitmeyeceğe benziyor. Aylarca izole bir şekilde yaşamaya alışmış olan insanlar mikroplardan nasıl korunacakları hakkında bildiklerini unutmuş olabilirler. Genellikle market zeminlerine yerleştirilen bantlar ya da çıkarmalar ile uzun kuyruklar oluşması engellenir ve markette alışveriş yapanlar birbirlerinden uzak tutulur. Bazı marketler bu konuda bir adım ileri giderek alışveriş akışını tek yönlü koridorlarla yönetmektedir.

 

Temassız Ödeme

 

Salgının zirve olduğu zamanlarda, market çalışanları, halkla sürekli etkileşim halinde olmaları nedeniyle hastalığa karşı en savunmasız kişilerdi. Çoğu market, çalışanlarının güvenliği için tamamen temassız bir ödeme deneyimi uyguladı. Temassız ödeme teşvik edildi; hatta bazı durumlarda tek seçenek olarak kullanıldı. Bazı mekanlarda kasiyer ile müşteriyi birbirinden ayırmak için kasaya plastik bariyer yerleştirildi.

 

Yol Kenarında Ürün Teslimi

 


 


Pandemi, yol kenarında ürün teslimini ve alımını hızlandırdı. Salgından önce büyük perakendecilerden satın alma ya da online alışveriş yapma hayranı olan müşteriler için salgınla birlikte trend de değişti. Özellikle bakkal endüstrisinde yayılan bu trend küçük işletmelere de sıçradı. Bu tür verilen siparişlerin sayısı Mart 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre %87 artış gösterdi, yakın zamanda da azalması beklenmiyor.


İlerisini Planlamak

 

Güle güle saatlerce market gezintisi, merhaba planlama! Bakkal listesi her zaman işinizi kolaylaştıran bir etken olmuştur. Ancak artık bir liste yapmadan evden çıkmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Önceden bir listeye ve plana sahip olmak amaçsızca her şeye göz atmak zorunda kalmamanıza ve markete hızlı bir şekilde girip çıkmanıza yardımcı olacaktır.

 

Stoklama



 

 

Stoklama deyince aklınıza kıyamet kopuncaya kadar yetecek ürün depolamak gelmemeli. Yalnızca birkaç haftalık alışverişinizi bir seferde yapmanız yeterli olacaktır. Bir ya da iki hafta boyunca ihtiyacınız olan her şeyi bir seferde aldığınızda, markete daha az gidip gelmek zorunda kalacaksınız. Geleceğin hepimiz için daha güvenli olması adına hala olabildiğince az dışarı çıkmamız gerekiyor. Bu yüzden mutfak dolabınızı düzenli olarak kontrol ederek alışverişlerinizi tam yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

 

Self Servis İstasyonları


Self servis alışveriş istasyonlarının tarihi epey yeni. Ancak açık yemek kapları ve ortak mutfak eşyaları COVID-19 dahil her türlü virüs ve bakteri için üreme alanı olduğundan self servis istasyonlarının kullanımı da sürekli sorgulanıyor. Daha az temasın önemli olduğu şu günlerde bu istasyonlar bir süreliğine rafa kaldırılmış durumda. 

 

Online Market Teslimatı

 



 


Evden aylardır çıkmadınız mı? Sadece online market alışverişi yapmayı düşünüyorsanız, bu konuda yalnız değilsiniz. Amerika’da online market alışverişi tüm market harcamalarının %10 ila 15’ine tekabül edecek şekilde birkaç aydır yükselmiş durumda. Salgın hastalıktan önce ise bu oran sadece % 3 ila 4 arasındaydı.

 

El Dezenfektanı

 

Coronavirüse karşı tam bir koruma sağlamasa da eldeki bakteri ve diğer mikropları yok eden el dezenfektanları kişisel hijyen için oldukça önemli. Bu yüzden de küçük büyük birçok markette dezenfektan stantları yerini almış durumda. Bu yeni süreçte alışverişe başlamadan önce marketin kapısından girdiğinizde ilk olarak ellerinizi dezenfekte etmeye alışmanız gerek.

 

Ateş Ölçümü

 


 

 

Virüsün en yaygın belirtilerinden biri de vücut sıcaklığının artması. Dolayısıyla hastalık belirtilerine sahip olup olmadığınızı görmek isteyen işletmeler için ateş ölçer olmazsa olmazlar arasında. Cafe ve restoranlarda bu ölçümün yapılması zorunlu olsa da bazı marketler de uygulamayı bünyelerine dahil ettiler. Markete girişte uzaktan ateşinizi ölçen cihazı sık sık görmeye hazır olmalısınız.

 

Kaynak: delish.com, i2.wp.com



 

 





IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.