C Vitamini İçeren Besinler

14-10-2019 15:03
C Vitamini İçeren Besinler

C Vitamini İçeren Besinler

 

C vitamini, sağlıklı bağ dokuları ve yaraların iyileşmesi için gerekli olan kolajen dahil olmak üzere, vücudunuzdaki dokuların çoğunun büyümesi ve korunmasının anahtarıdır. C Vitamini ayrıca kemiklerinizin ve dişlerinizin güçlü kalmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

 

C vitamini, suda çözünen bir vitamin olduğu için vücutlarımız C vitamini deposuna sahip değildir. Bu nedenle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu C vitaminini günlük olarak almanız gerekir. Tıp Enstitüsü, kadınların günde 75 miligram C vitamini almasını ve erkeklerin günde 90 miligram almasını önerir.

 

Meyve ve sebzeler açısından zengin bir beslenme diyetine sahipseniz, muhtemelen yeterince C vitamini alıyorsunuz demektir. C vitamini açısından zengin bu 10 gıdadan herhangi birini menünüze ekleyerek günlük C vitamini ihtiyacını karşılamada vücudunuza destek olabilirsiniz.

 

1. Portakal ve Portakal Suyu

 

 
 

Bir bardak portakal suyu, 124 miligram C vitamini içerir. Yani, bir porsiyon portakal suyu, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar.

 

Portakal ve portakal suyu aynı zamanda iyi bir potasyum, folat, lutein ve A vitamini kaynağıdır. Portakal, iyi bir lif kaynağıdır. Ancak suyunu içtiğinizde bu liflerin çoğu kaybedilir.

 

2. Greyfurt

 


 

Greyfurt, portakal ile aynı familyaya mensuptur. Bu yüzden C vitamini açısından zengin olması şaşırtıcı değildir. Greyfurtun yarısında 45 miligram C vitamini; ayrıca lif, potasyum ve yüksek miktarda A vitamini vardır.

 

Greyfurt oldukça ekşidir, bununla birlikte kırmızı olan çeşitleri daha tatlıdır. Greyfurt sizin için fazla ekşiyse, yemeden önce hafif bir tutam şeker ya da farklı bir tatlandırıcı eklemek isteyebilirsiniz.

 

3. Yeşil Biber

 

 
 

Bir orta boy yeşil dolmalık biberin içinde 95 miligram C vitamini vardır, bu da günlük C vitamini ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. Yeşil biber aynı zamanda günlük A ve K vitamini ihtiyacının %8’ini ve B6 vitamini ihtiyacının %15’ini karşılar. Bir bütün yeşil dolmalık biber sadece 24 kalori içerir.

 

Yeşil dolmalık biberler dilimlenmiş olarak salataya eklenebilir veya çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Bu gıda aynı zamanda lekesiz, parlak bir cildin anahtarıdır.

 

4. Tatlı Kırmızı Biber

 

 
 

Kırmızı tatlı biber de C vitamini açısından zengindir, üstelik tadı yeşil bibere göre daha hafiftir. Bir bardak tatlı kırmızı biber yaklaşık 190 miligram C vitamini sağlar ve sadece 24 kaloriye sahiptir. Ayrıca lif, A vitamini ve çeşitli kompleks B vitaminleri ile doludur.

 

Salatalarınıza doğranmış tatlı kırmızı biber ekleyin veya sebze yemeklerinize tat vermek için kullanın. Kırmızı biber pişirildikten sonra oldukça fazla miktarda C vitamini sağlar, bu yüzden soslar ve yahniler için de harika bir alternatiftir.

 

5. Çilek

 


 
 

Son derece lezzetli bir meyve olan çilek, tam bir C vitamini deposudur. Bir bardak çilekte, 98 miligram C vitamini vardır. Çilek aynı zamanda harika bir folat, lif, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

 

Bir avuç çilek, mükemmel bir ara öğündür. Sağlıklı bir kahvaltı için yulaf ezmenize çilek dilimleri ekleyebilirsiniz.

 

6. Brokoli

 

 
 

Bir bardak çiğ brokolide 81 miligram C vitamini vardır. Bu rakam portakal suyundan daha yüksek olmasa da, büyük bir porsiyon brokoli bir gün için ihtiyacınız olan C vitamininin çoğunu sağlar. Pişirme yöntemine bağlı olarak, brokolinin C vitamini oranı biraz azalır. Bir miktar pişmiş brokolide, yaklaşık 50 miligram C vitamini vardır.

 

Bir fincan brokolide (çiğ veya pişmiş) 30 kalori vardır. Brokoli aynı zamanda mükemmel bir kalsiyum, potasyum, lif, A vitamini, K vitamini ve antioksidan kaynağıdır.

 

7. Kivi

 

 
 

Tatlı yeşil kivi, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Küçük bir kivide yaklaşık 60 miligram C vitamini bulunur. Kivi aynı zamanda potasyum ve lif bakımından zengindir, kalorisi de düşüktür. 1 adet kivi, yaklaşık 40 kaloridir. Sağlıklı bir meyve salatasının içine kivi de ekleyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

 

8. Brüksel Lahanası

 
 
 
 

Brüksel lahanası, C vitamini bakımından zengindir. Pişirildikten sonra bile günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılar. Aynı zamanda vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar bakımından zengindir. Genellikle pişirilerek ve garnitür olarak servis edilir.

 

9. Pişmiş Lahana

 

 

 
 

Çiğ lahana C vitamini açısından zengindir, pişmiş lahana ise daha bile fazla. Pişirmek herhangi bir yiyeceğin içindeki C vitamini miktarını azaltsa da, lahana pişince hacmi de azalır. Böylece her bir lahana diliminden daha fazla C vitamini alırsınız.

 

Bir bardak çiğ lahana yaklaşık 30 miligram, bir bardak pişmiş lahana ise yaklaşık 60 miligram C vitaminine sahiptir. Aynı zamanda K vitamini, lif, mineraller ve antioksidanlar da içerir.

 

10. Domates Suyu

 

 
 

Çiğ domates iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir adet domateste yaklaşık 20 miligram C vitamini vardır. Ancak domates suyu konsantre bir besin olduğundan, daha fazla C vitamini elde etmenizi sağlar. Bir bardak domates suyunda 120 miligramdan daha fazla C vitamini bulunur. Aynı zamanda A vitamini ve likopen bakımından da zengindir ve kalp sağlığınızı destekleyen bir antioksidandır. Tariflerinizde domates suyu kullanarak günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.