Beslenme Planınıza Daha Fazla Sebze Eklemenin Yolları

01-10-2020 14:30
Beslenme Planınıza Daha Fazla Sebze Eklemenin Yolları
Beslenme Planınıza Daha Fazla Sebze Eklemenin Yolları

Sebzeler düşük kalorisi sebebiyle diyet yemeklerinde öne çıkıyor olsa da içeriğindeki zengin besin değerleri sebebiyle herkesin beslenme programında olması gereken besinlerden. Ancak çoğumuz sebze yemeyi düzenli bir alışkanlık haline getirmekte zorlanıyoruz. Aşağıdaki bazı ipuçlarını kullanarak sebzelerin hayatınızda daha fazla yer almasını sağlayabilirsiniz.

1. Güne Sebzelerle Başlayın

Kahvaltıda meyve tüketmek oldukça popüler olsa da sebzeleri de kahvaltınıza ekleyebileceğinizi unutmayın. Mesela omletinize salatalık veya domates dilimleri, havuçlu kereviz suyu veya ıspanak yaprakları ekleyebilirsiniz. Kırmızı ve yeşil biberleri çiğ olarak ya da kızartarak tüketebilirsiniz veya kahvaltı tabağınızın bir kenarına taze maydanoz ve roka koyabilirsiniz.

2. Sebzeleri Kolay Ulaşılabilir ve Kullanılabilir Hale Getirin

Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Sebzeleri satın alıp buzdolabının arkasına koyarsanız, bir ay sonra unutulup bozulduklarını görürsünüz. Sebzelerinizi görebileceğiniz bir yerde tutun. Mesela tezgâhın veya buzdolabının üzerinde güzel bir kâseye koyabilirsiniz. Soğuk tutulmaları gerekiyorsa, ön taraftaki üst raflara koymayı tercih edin, böylece buzdolabını açar açmaz onları görürsünüz. Her zaman elinizin altında olması için taze sebzelerinizi paketleyip hazırlayarak dondurucuda da saklayabilirsiniz. 

Sebzeleri daha erişilebilir hale getirmek için önceden hazırlamak da işe yarayacaktır. Havuç, kereviz, dolmalık biber ve kabakları doğrayın ve bunları kiraz domates ve bezelye gibi yenmesi kolay sebzelerle birlikte saklama poşetlerine veya kaplara koyun. İhtiyaç duyduğunuzda kolayca tüketebilirsiniz.

3. Sebzeleri İçmeyi Deneyin
 

 
 
Bazı insanlar, günlük sebze ihtiyacını karşılamak için taze sebzeleri bir içeceğe sığdırıp tüketmeyi, pişirmek ve tüm formlarıyla yemekten daha kolay bulabiliyor. Karıştırıcı ve doğrayıcı mutfak robotlarınızı kullanarak pancar, lahana, salatalık ya da havuç ile kendi sebze sularınızı ve smoothielerinizi yapabilirsiniz. Tatlılık katmak ve içimi kolaylaştırmak için de hindistan cevizi, karpuz ve elma gibi meyveler eklemeyi deneyebilirsiniz.
 
4. Sevdiğiniz Yiyeceklere Sebzeleri Yerleştirin

Belki sebzeleri kendi başlarına bir garnitür olarak düşünüyorsunuz, ancak bir sebzeyi zaten sevdiğiniz bir yemeğin içine koyarsanız sevme şansınızı artırabilirsiniz. Makarna ve peyniri seviyorsanız, üzerine brokoli veya ıspanak ekleyerek veya sosu kabak ile yaparak tüketebilirsiniz. Lazanya katmanları da bazı yeşillikler veya kabak dilimleri koymak için harika bir yerdir. Burgerlerinizin arasına da kavrulmuş pancar, patlıcan gibi sebzeler eklemeyi deneyebilirsiniz.

5. Yaptığınız Her Yemekte Sebzeleri Kullanın

Yaptığınız her yemeğe en az bir sebze eklemeyi alışkanlık haline getirin. Et yemeklerinizin yanına ıspanak, brokoli veya çeri domates ekleyebilirsiniz. Ayrıca acı biber, sarımsak, havuç, fasulye, domates, kabak gibi sebzelerle harika soteler de yapabiliriniz. Çorbalar genelde sebze içerikli olsa da içlerine fasulye, mısır, bezelye, kabak veya karnabahar ekleyebilirsiniz. 
 
6. Turşular Yapın
 

 
 
Fermente gıdalar, probiyotikler ve kullanılabilir besinler açısından zengindir ve üstelik lezzetlidir. Kış sofralarımızın vazgeçilmez tadı olan turşu, yemeklerin yanında tükettiğimiz enfes lezzetlerden biridir. Daha önce hiç turşu yapmamış olsanız da internette klasik turşu tariflerinden başka onlarca çeşit sebzeden yapılan birbirinden farklı turşu tarifleri bulabilirsiniz.

7. Farklı Pişirme Yolları Deneyin

Her zaman sebzelerinizi buğulayıp tüketmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, farklı bir doku ve lezzet için onları fırında kızartmayı deneyebilirsiniz. Çeşitli pişirme yöntemlerini denemek, farklı bir şekilde tadını çıkarabileceğiniz anlamına gelir.

Karnabahar pizzasını hiç duydunuz mu? Klasik bir peynirli pizza yerine, kendi karnabahar pizza hamurunuzu yapmayı deneyin. Tadı tıpkı pizza gibi ama sizin için çok daha sağlıklı. Sıradan bir sebze tavası kullanarak da sebzeleri pişirebilir, mangalda ızgara yapabilir veya güzel, doyurucu bir çorbada haşlayabilirsiniz.
 
Sağlık dolu günler dileriz!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.