Mevsimlik Sebze ve Meyveleri Tüketmenin Faydaları

18-03-2020 11:30
Mevsimlik Sebze ve Meyveleri Tüketmenin Faydaları
Mevsimlik Sebze ve Meyveleri Tüketmenin Faydaları 
 

Sağlıklı beslenmenin önemli noktalarından biri de soframızdan hiç eksik etmediğimiz sebze ve meyvelerimevsiminde tüketmek. Çünkü mevsiminde yetiştirilen her ürünün besin değeri, içerisindeki mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin. Ve besin değeri yüksek olan mevsimsel ürünlerin antioksidan özelliğe sahip olduğu biliniyor. Mevsimlik ürünler, sahip oldukları bu özellikleriyle vücudumuzun bağışıklığını arttırır.

 

Tüm bunların yanı sıra, vücudumuz değişen mevsim koşullarında farklı vitamin ve minerallere gereksinim duyar. Mevsimsel ürünler de o mevsimde bedenin ihtiyaç duyduğu her neyse, onu karşılayan vitaminlere sahiptir. Örneğin, kış mevsiminde soğuktan korunmak için daha dinç olmamızı sağlayan vitaminlerin olduğu meyve ve sebzeleri tercih etmemiz gerekir.

 

Eğer siz de sağlıklı beslenme konusunda bir adım atmak isterseniz ve beslenmenize özen gösteriyorsanız, hangi meyve ve sebzenin hangi mevsimde yetiştiğini öğrenerek bu sürece başlayabilirsiniz. Bunun için daha önce size bir içerik hazırladık. Buradan hangi meyve ve sebzelerin hangi mevsimde yetiştiğini görebilirsiniz.

 

Günümüzde herhangi bir markete veya pazara gittiğimizde tezgahlarda neredeyse her mevsimin ürünlerine rastlamak mümkün hale geldi. Bu yüzden mevsimselliğe dair bildiklerimizi unutabiliyoruz.

 


 

 

Tezgahlardaki mevsimsiz ürünlerin sebebi ise gelişen teknolojinin tarım alanında kullanılması. Seracılığın gelişmesiyle meyve ve sebzeleri her mevsimde üretmek kolay hale geldi. Her ürünün mevsimine göre bir ekilme ve yetişen ürünlerin toplanma zamanı vardır. Fakat seralarda işin içine tarım ilaçları ve hormonlar girdiği için söz konusu zaman kavramı ortadan kalkıyor. Doğal ortamında yetiştiriliyor algısı oluşturulsa da, hem ürünün besin içeriği zayıflıyor hem de lezzeti mevsimindeki gibi olmuyor. Örneğin kışın yediğimiz bir domatesi kokladığınızda mevsiminde yetişenden çok farklı olduğunu fark edersiniz. Aynı zamanda tat olarak lezzetsiz olur ve kestiğinizde içinin tazelikten uzak hissettirdiğini olduğunu görebilirsiniz.

 

Yapılan araştırmalar sonucunda mevsimi dışında üretilen bir bitkinin içeriğinde, vitamin ve mineral oranlarının değişiklik gösterdiği anlaşıldı. Örneğin ıspanağın yaz mevsiminde C vitamini içeriği, kış mevsimine oranla üç kat daha fazla.

 

Döneminde, doğal şartlarda yetişen meyve ve sebzeler ise ek takviye ve ilaçlar kullanılmadığı için besin yapısını koruyor. Aynı zamanda vücudumuz için sağlamasını beklediğiniz vitamini de sağlayabiliyor.

 

Teknolojik üretim ile yapılan oluşan sebze ve meyvelere eklenen takviye ve tarım ilaçları sebebiyle bu ürünlerin yapıları değişiyor. Yani kışın A vitamini almayı beklediğiniz fasulye hormonsal ve kimyasal ilaçlar içerebilir. Bu durumda yararlı olacağını düşündüğünüz ürünlerden, vücudumuza zararlı maddelerin girmesi olası hale geliyor.

 

Yine de hem meyve ve sebzeleri her mevsim tüketmek, hem de tarım ilacı ile hormonlardan uzak ve sağlıklı beslenmeniz mümkün. Bunun için kendi beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz.

 


 

 

Konserve Yiyecekler Yapmak

 

Mevsiminde yemek sadece domatesi sadece yazın yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Domatesi veya yıl boyu yemek istediğiniz bir meyve veya sebzeyi çıktığı mevsimin sonlarına doğru dilediğiniz kadar alıp konserve yapabilirsiniz. Ve istediğiniz her mevsim rahatça tüketebilirsiniz.

 

Dondurmak

 

Bu yöntem de istediğiniz meyve veya sebzeyi mevsimi dışında tüketmenin yollarından biri. Kırmızı biber, yeşil biber, barbunya, kivi, vişne gibi birçok ürünü dondurup saklayabilirsiniz.Burada önemli olan saklama süresini, koşullarını ve hangi ürünlerin dondurmaya elverişli olduğunu bilmek.

 

Turşu Yapmak

 

Salatalık, erik, fasulye, kırmızı biber gibi çeşitli meyve- sebzelerin turşusunu yaparak besin değerlerini kaybetmeden tüketebilirsiniz. Ölçülü tüketmeye özen gösterin.

 

Kurutmak

 

Bu yöntem ürünlerin nemini alarak bakteri oluşumunu engelliyor ve uzun süreli saklama imkanı sunuyor.

 

Elma, biber, kayısı, üzüm, incir gibi meyve ve sebzeler sıklıkla kurutuluyor. Burada doğal bir kurutma yöntemi olan güneşi tercih etmek, besin değerini koruma açısında önemli bir nokta. Yani yaz ve bahar aylarında meyve ve sebzeleri kurutmaya özen gösterin!

 

 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.